Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023

ΓΙΑ ΤΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΤΗΣ ΦΕΡΑΡΑΣ

 

Ο χρήστης Poly Hatjimanolaki είναι με το χρήστη Yorgos Kentrotis.

19 ώρ. 
"Ναι, ναι, ναι..." για το μυθιστόρημα της Φερράρας του Giorgio Bassani, μετάφραση Γιώργου Κεντρωτή, εκδ. Gutenberg 2022
Χρόνος πολύς απαιτήθηκε, επιστροφή στην ανάγνωση τον τελευταίο καιρό, το νήμα από τους Μικρόκοσμους του Μάγκρι και φυσικά το βιβλίο ήταν στη βιβλιοθήκη μου. Τον κήπο των Φίτζι Κοντίνι είχαν συστήσει ανεξάρτητα μεταξύ τους η Άρια Δ. και η Αργυρώ Κ. και τα Χρυσά γυαλιά η Ολβία Π. 750 σελίδες κάποτε αργόσυρτες γιατί δεν είμαι εξοικειωμένη με την Ιταλική ιστορία και σε μερικά σημεία προσπαθούσα με χάρτες να σταθεροποιήσω την τοπιογραφία. Μέχρι που εγκατέλειψα την προσπάθεια και με οδηγούσαν τα ονόματα, τα τείχη των Αγγέλων, βία Ματσίνι και άλλα Ιταλικά βελούδινα, σεβασμός στην ομορφιά, μια αξιοπρέπεια αστική, εξοικειωμένη από τα κατάλοιπα του φασισμού στη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα και εικόνες από άλλες ταινίες ή λογοτεχνικά έργα. Θάνατος στη Βενετία το αδελφό μυθιστόρημα με τον εσταυρωμένο έρωτα του γιατρού για τον όμορφο έφηβο... το ολοκαύτωμα που υπονοείται στον κήπο των Φίτζι Κοντίνι μου θύμισε το γιατί η Έλενα Φεράντε έχει ψευδώνυμο, μικρά αριστουργήματα, έξι προς το παρόν και έχω παραγγείλει τον δεύτερο τόμο, ελπίζω να μην έχει εξαντληθεί. Εφηβεία, έρωτας, πολιτική, οι εβραίοι της Φερράρας, ότι το Δουβλίνο για τον Τζόυς φαινεται να είναι η Φερράρα για τον Μπασσάνι.
Λάτρεψα τη διπλωματική εργασία της ηρωίδας για την Έμιλυ Ντίκινσον αλλά περισσότερο το θα προτιμούσα όχι του αφηγητή και τη συνομιλία με τον γραφιά τον Μπαρτλεμπι του Μέλβιλ. Δυομισυ σελίδες παιχνίδι, θα το στείλω στη Σοφία Φιλιππίδου που ανεβάζει ξανά αυτό το έργο.
Κι εσείς κύριε Κεντρωτή, είστε ο εκπρόσωπος του Bassani επί της γης, σας στέλνω όπως η Μόλυ Μπλουμ ένα ναί, γεμάτο ευχαριστίες και θαυμασμό για αυτό το μέγα έργο της μετάφρασης, ναί ανυπομονώ να διαβάσω τον δευτερο τόμο, άλλες 750 σελίδες σπουδαία λογοτεχνία,
πολυχατζ 11.12.2023

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου