Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Η ΑΙΤΙΑ


ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ


Η ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΧΟΥΣ


Πού το ξέρω; Να σου πω:
έχω μια πιθανότητα παραπάνω.
Πολύ πριν οσμισθείς εσύ τα βαρομετρικά χαμηλά,
εγώ είχα πάρει των ομματιών μου
ακέραιος και θρυμματισμένος – κατά τύχη βέβαια.
Αργούσες τότε, φίλε, και τώρα βιάζεσαι·
δεν σου φταίει τίποτα ο κανονικός βηματισμός μου.
(Άλλωστε γι’ αυτό χόντρυνα.)



Ανέκδοτο. Από την υπό έκδοση ποιητική συλλογή «Ακουατίντα».

8 σχόλια:

  1. Μας ανοίξατε την όρεξη με τον Παπαδόπουλο! Και μιας και δεν πιστεύουμε στη δίαιτα ("η δίαιτα είναι η θεολογία της διατροφής"), προσφέρουμε το ακόλουθο (προσοχή! παχαίνει!), πιάτο από τις "Θάλασσες του Νότου"!

    Ωδή στην παέγια

    "Ω, έξοχη συμφωνία όλων των χρωμάτων!/ Ω, επιφανής παέγια,/ απέξω με τη χρωματιστή σου μπλούζα, /από μέσα πυρπολημένη με κοριτσίστικες λαχτάρες!/ Ω, πολύχρωμο πιάτο με χίλιες αποχρώσεις,/ που πριν φτάσεις στη γεύση τρώγεσαι με τα μάτια!/ Πύκνωση δόξας, όπου τίποτα δεν είναι περιττό./ Συμφωνία του Κάσπε ανάμεσα στην κότα και στο στρείδι./ Ω, πιάτο τολμηρό:/ συντεχνιακό, συλλογικό!/ Ω, πιάτο θελκτικό,/ όπου κάθετι είν' ωραίο/ ξεχωριστό και πάλι όμως ταιριαστό!/ Ω, πιάτο φιλελεύθερο, όπου ένας σπόρος είναι σπόρος/ όπως κάθε άνθρωπος είναι μια ψήφος!"

    Φουστέρ, απ' το "Οι Θάλασσες του Νότου", του Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν, Μεταίχμιο, σελ. 119

    Υ.Γ. Όποιος γουστάρει τον Μπαχ, γουστάρει και τα μπαχαρικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ lapsus digiti: Ευχαριστούμε για την ... όρεξη. Αύριο θα ξαναβάλω Παπαδόπουλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το ιστολόγιο και για τα υπόλοιπα ιστολόγια. Με έκπληξη πληροφορήθηκα για το "ανάρμοστο" περιεχόμενο του ιστολογίου και επειδή συνηθίζω να περνώ από τα μέρη σας η έκπληξή μου διπλασιάζεται.
    Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ librarian: Τί να πω; Ούτε γνωρίζω τί συνέβη ούτε με πολυενδιαφέρει να μάθω. Ευχαριστώ για τα ευμενή σας σχόλια. Σας χαιρετώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μαζί με τη συμπάθεια μεταφέρω και το αίτημα των συντρόφων Μπαχάριν και Ζαχάριν για περισσότερο Παπαδόπουλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα! Όταν πρωτοείδα την προειδοποίηση περιεχομένου, νόμισα ότι την είχες επιλέξει εσύ. Μετά από ποστ του Ανθρώπου Χωρίς Ιδιότητες, παρατήρησα ότι υπάρχουν πολλοί μικρόψυχοι χρήστες που φθονούν την αγάπη που έχουμε στα ιστολόγιά σου, αγαπητέ Γιώργο.

    Θέλω να δηλώσω λοιπόν ότι θεωρώ τα ιστολόγιά σου διαμάντια για το ελληνικό δίκτυο και την προσφορά και συμβολή σου ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗ στους Έλληνες και όχι μόνο, ιστολόγους και χρήστες!

    Με όλο μου το σεβασμό και την εκτίμηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ lapsus digiti: Ξεχαστηκα με τις δουλειές. Σε λίγο κρεμάω Παπαδόπουλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ Μαριάννα: Τα καλά σου λόιγια τα δέχομαι, γιατί ξέρω ότια τα πιστεύεις. Αλλά ειλικρινώς σ᾽ το λέω δεν αξίζει τον κόπο να ασχολείσαι με υπανθρώπους. Στο κάτω κάτω της γραφής η πρόσβαση είναι ελεύθερη σε όποιον θέλει και δεν σκανδαλίζεται. Όποιος σκανδαλίζεται ... μη εισίτω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή