Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

ΑΠΟΚΡΥΦΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΟΥ ΠΑΥΣΑΝΙΑ

 



JOSÉ ANTONIO RAMOS SUCRE

 

ΑΠΟΚΡΥΦΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΟΥ ΠΑΥΣΑΝΙΑ

 

Ο Θησέας καταδίωξε τον στρατό των Αμαζόνων, συνέλαβε τη βασίλισσά τους και την αποπλάνησε. Το γυναικείο στράτευμα σκορπίστηκε στον παγωμένο Βόσπορο καβάλα σε υπερήφανα άτια. Μιάν Αμαζόνα, επειδή πέθανε τιμώντας το όνομά της, οι Αθηναίοι την θυμούνται και την τιμούν ανέκαθεν. Όσες έφυγαν χάθηκαν με τη συνδρομή της ομίχλης μες στις στέπες που τις είχανε γεννήσει.

  Κάποιος ανώνυμος συγγραφέας αναφέρει τους άθλους του γιού του Θησέα και της αιχμάλωτης Αμαζόνας, ο οποίος είχε κάνει την αποκοτιά να απαιτήσει τον έρωτα της ιέρειας μιάς αυστηρής και αφιερωμένης σε χθόνια θεότητα αίρεσης, ιέρειας που τη σέβονταν και τη φοβούνταν όλοι οι ασιάτες σκλάβοι.

  Ο ακόλαστος νεαρός κόλλησε τότε μια σπάνια διανοητική ασθένεια και γυρνοβόλαγε μες στην πόλη και στα χωράφια της παραληρώντας και απειλώντας ότι θα γινότανε λύκος.

  Ο Θησέας άκουσε τις γνώμες διαφόρων μνημόνων ταξιδευτών, που είχαν εθισθεί στις περιπλανήσεις με πλοία και καραβάνια, κι έστειλε να φέρουν έναν γιατρό από την κοιλάδα του Νείλου.

  Ο σοφός εμφανίστηκε μέσα σ’  έναν μήνα και δια του λόγου γιάτρεψε τον παραληρούντα νέο, αφού τον είχε πρώτα τυλίξει με τον καπνό βαλσαμικής ρητίνης.

  Ο Θησέας επίστευε στην ιατρική των Αιγυπτίων, καθώς μάλιστα τους θεωρούσε ως τον πλέον υγιή και μακροβιότερο λαό της γης.

  Ο γιατρός άφησε ένα ομοίωμα του προσώπου του ως ενθύμιο του περάσματός του από εκεί. Το έχω δει κι εγώ ο ίδιος, προσωπικώς, ανάμεσα στα ομοιώματα και στα προπλάσματα μιας τέχνης λιτής και απέριττης.

  Η φιγούρα του Αιγύπτιου, με γυμνό το κρανίο του, έδειχνε την υπομονετική και συλλογισμένη στάση κάποιου γραφέα του έθνους του.

 

Μετάφραση: Γιώργος Κεντρωτής.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου