Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020

27 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

 


ΒΡΑΧΥΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
27 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ…
… στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας. Σαν σήμερα έκανα το πρώτο μάθημα: Τεχνική Μετάφραση από τα Γερμανικά στα Ελληνικά.
Τίποτα δεν ήταν εύκολο, ούτε οι καταστάσεις ρόδινες – σχεδόν ποτέ. Περισσότερα τα πάσης φύσεως αγκάθια από τα –ας τα πούμε– ροδοπέταλα. Ήσαν όμως «ποιοτικά» τα λιγοστά ροδοπέταλα, κι έτσι μπορώ να πω ότι τα αγκάθια αντιμετωπίστηκαν ως αγκάθια που δεν βγάζουν ρόδο.
Υπερασπίστηκα το δημόσιο Πανεπιστήμιο με όλες μου τις δυνάμεις, μερικές φορές υπερβάλλοντάς τες. Άξιζε και αξίζει ακόμα τον κόπο. Γνώρισα καλούς συναδέλφους, γνώρισα και σκάρτους, όπως και «μούτρα». Ως πρόεδρος του Τμήματος αρνήθηκα να διορίσω μη εκλεγμένο μέλος του ΔΕΠ που μου εμφανίστηκε μάλιστα με ΦΕΚ διορισμού. Όπως αρνήθηκα καλοπιάσματα και μποναμάδες, και εκώφευσα σε ποικίλες υποσχέσεις. Από τα χιλιάδες «νυχτερινά τηλεφωνήματα» δεν ίδρωσε ποτέ το αφτί μου. Ούτε από τις «απειλητικές συμβουλές» ακαδημαϊκών καλοθελητών και πολιτικάντηδων πήρα χαμπάρι τίποτα.
Με την αποφασιστική συνδρομή λίγων και εκλεκτών συναδέλφων και φίλων κέρδισα 19 δικαστήρια – πάντα ως μηνυθείς ή/και ως εναγόμενος. Έχω στα χέρια μου, μάλιστα, μερικά επίσημα έγγραφα (με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής), όπου οι πρώην μηνυτές και ενάγοντές μου δηλώνουν ότι με εκτιμούν απεριόριστα ως άνθρωπο, επιστήμονα, δάσκαλο κ.λπ. Εννοείται ότι δεν τους πίστεψα. Αλλά αυτή η μία γραμμένη σελίδα με τις ομολογίες τους βαραίνει απείρως περισσότερο από τις χιλιάδες (ναι, ναι χιλιάδες!) σελίδες των δικογράφων τους και των υβριστικών κατ’ εμού επιστολών τους που εξαπέλυαν μέχρι και πέρισυ ακόμα προς πάσα κατεύθυνση.
Με τους φοιτητές είχα και έχω ειλικρινή σχέση, και αυτό ακριβώς μου έδινε και μου δίνει δύναμη να συνεχίζω. Ουδέποτε έκρυψα τις θέσεις και τις απόψεις μου, ακριβώς επειδή όχι μόνο δεν ντρέπομαι, αλλά και είμαι υπερήφανος γι’ αυτές. Και επειδή δεν έχω τίποτα να κρύψω, όποτε ερωτηθώ για κάτι, λέω απεριφράστως και χωρίς μισόλογα τη γνώμη μου. Αλλά και γι’ αυτό ακριβώς δεν έκανα ποτέ φτηνιάρικη μικροπολιτική – κάτι που 26 φουρνιές φοιτητών μου το γνωρίζουν και το εκτιμούν. Κρίνω ότι είναι σημαντικό να σε θυμούνται και να σε χαιρετούν, όταν σε βλέπουν άνθρωποι που «πέρασαν από τα χέρια σου».
Ο χώρος της δουλειάς δεν ενδείκνυται ούτε προσφέρεται για φιλίες. Πάντοτε πίστευα και διακήρυττα ότι πρέπει πρωτίστως να είμαστε «καλοί συνέδελφοι» – όλα τα άλλα έπονται. Γνώρισα, ωστόσο, και έγινα «καλός φίλος» με μερικούς συναδέλφους τόσο στο Τμήμα μου όσο και στα άλλα Τμήματα του Πανεπιστημίου μας.
Στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και στο Τμήμα μου οφείλω χάριτες ως προς το ότι με διευκόλυναν έτσι, ώστε το χόμπυ μου της μετάφρασης να γίνει επαγγελματική μου ενασχόληση. Και, βεβαίως, είναι ανεκτίμητες οι πολλές και μακρές (και καθόλου «βολικές», ούτε «ειρηνικές») συζητήσεις μου με λίγους συναδέλφους και φίλους πάνω σε θέματα μετάφρασης, πολιτισμού, διεπιστημονικότητας και φιλοσοφίας της γλώσσας.
Συνεχίζουμε, άλλα πέντε χρόνια ακόμα – καλά να είμαστε!...
 

 

 

1 σχόλιο:

  1. Πάντα με προσηνεια και οικεία κατάπληξη...
    Γεωργιε φίλε μου αισθάνομαι ότι μας συντοφευεις...
    Να σαι καλά με όλα τα καλούπια που κατά καιρούς μας φέρνεις!

    Kostis nil

    ΑπάντησηΔιαγραφή