Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

Η ΠΡΑΞΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

 


JORGE LUIS BORGES

Η ΠΡΑΞΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Ανάμεσα στα βιβλία της βιβλιοθήκης υπήρχε και ένα γραμμένο στα αραβικά, που το απέκτησε κάποιος στρατιώτης για κάτι ψιλά στο παζάρι του Τολέδου και που οι ανατολιστές το αγνοούν – γνωρίζουν μόνο τη μετάφρασή του στα ισπανικά. Το βιβλίο τούτο ήταν μαγικό και περιείχε με τρόπο προφητικό τα έργα και τα λόγια ενός ανθρώπου απ’ τα πενήντα του ίσαμε την ημέρα του θανάτου του στα 1614.

Κανείς δεν θα πέσει πάνω σ’ αυτό το βιβλίο, που εχάθηκε στην περίφημη πυρκαγιά που οργάνωσαν ένας κληρικός και ένας κουρέας, φίλος προσωπικός του στρατιώτη, όπως διαβάζουμε στο έκτο του κεφάλαιο.

Ο άνθρωπος είχε το βιβλίο στα χέρια του, μα δεν το εδιάβασε ποτέ· συμμορφώθηκε όμως και στην παραμικρή λεπτομέρεια της μοίρας που είχε ονειρευτεί ο Άραβας και θα  εξακολουθεί να συμμορφώνεται για πάντα, διότι η δική του περιπέτεια αποτελεί πλέον μέρος της μεγάλης μνήμης των λαών.

Μπορεί, άραγε, να είναι πιο αλλόκοτη αυτή η φαντασία με τον προορισμό του Ισλάμ, που προτείνει έναν Θεό, από την άλλη με το αυτεξούσιο που μας χορηγεί την τρομερή αρμοδιότητα να μπορούμε να επιλέγουμε την κόλαση;

Μετάφραση: Γιώργος Κεντρωτής.


 

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου