Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2007

ΣΠΑΜΕ ΤΗΝ ΑΤΙΜΗ ΤΗΝ ΑΛΥΣΙΔΑ


ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ (1880 - 1947)


ΣΤ’ ΑΡΜΑΤΑ!


Βροντάει ο Όλυμπος, αστράφτει η Γκιώνα,
μουγκρίζουν τ’ Άγραφα, σειέται η στεριά.
Στ’ άρματα, στ’ άρματα, εμπρός στον αγώνα,
για τη χιλιάκριβη τη λευτεριά.

Ξαναζωντάνεψε τ’ αρματολίκι·
τα μπράτσα σίδερο, φλόγα η ψυχή·
λουφάζουν έντρομοι οι ξένοι λύκοι
στην εκδικήτρα μας αντρίκια ορμή.

Ο Γοργοπόταμος στην Αλαμάνα
στέλνει περήφανο χαιρετισμό·
νέας ανάστασης χτυπά η καμπάνα,
μηνάν τα όπλα μας το λυτρωμό.

Σπάμε την άτιμη την αλυσίδα
που μας εβάραινε θανατερά·
θέλουμε λεύτερη εμείς πατρίδα
και πανανθρώπινη τη λευτεριά.


Η μουσική έχει γραφτεί από τον Αστραπόγιαννο (Ακη Σμυρναίο).

11 σχόλια:

  1. Καλησπέρα.
    Να στε καλά! Μου θυμήσατε το Θρυλικό συγκρότημα "Ταμπούρι", αναγνωριμένο από το ΚΚΕ, τα χρόνια της μεταπολίτευσης. Ανταγωνιστικό των "αναθεωρητών" που εκφράζονταν απο τον Τζαβέλα. Όταν δεν είχαμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε το συγκρότημα, που τραγουδούσε κάπου στην Πλάκα, ανηφορίζαμε στον μυθικό "Μαρινάκη", μια μικρή ταβέρνα της Καισαριανής και εκεί μαζί με καπετάνιους της αντίστασης τραγουδούσαμε μαζί τους τραγούδια της αντίστασης. Φώτιζαν τα πρόσωπά μας όταν τραγουδούσαμε γιατί, μετά το καταλάβαμε, συμμετείχαμε σε αγώνες που δεν είχαν το ρίσκο του κινδύνου . Έτσι βρεθήκαμε μαζί, ίσοι μεταξύ ίσων, με ανθρώπους που πίστεψαν και πάλεψαν,φυλακίστηκαν, διώχτηκαν, δίχως να διακινδυνεύουμε την νόμιμη ζωή μας!
    Γενιά που πάλεψε, στο μέτρο του δυνατού, βαπτίστηκε στην ταξική πάλη, έτσι την θεωρούσαμε, αλλά με την ασφάλεια της επιστροφής στο σπίτι με τους γονείς μας να μας περιμένουν με μισάνοιχτη την πόρτα της κρεβατοκάμαρας, για να ελέγξουν την ώρα της επιστροφή μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ Γιώργος Κεντρωτής
    Δεν έχει και πολύ ζέστη να πω ότι σας βάρεσε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να στε καλά άνθρωπε χωρίς ιδιότητες. Τι μου θυμίσατε! Είμαι ανηψιός του Μαρινάκη και σερβίριζα στην τεβέρνα. Εσάς πρέπει να σας θυμάμαι αν κρίνω από το όνομά σας. Ήσασταν ένας άνθρωπος που δεν είχε καμμιά ιδιότητα, δεν έκανε και δεν έλεγε τίποτα και μόνο άκουγε τους παλιούς καπετάνιους με θαυμασμό. Θα ήταν μεγάλη σύμπτωση αν είστε το ίδιο πρόσωπο. Αυτός που λέω εγώ ήταν από κάποιο νησί αλλά δεν θυμάμαι ποιο. Δυστυχώς τώρα η ταβέρνα έγινε πολυκατοικία. Σας ευχαριστώ που τη θυμάστε και τη μνημονεύετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @αργύρης μαρινάκης
    Αγαπητέ ανηψιέ,
    Δεν ήθελα να αποκαλύψω λεπτομέρειες για τους σερβιτόρους της συγκεκριμένης ταβέρνας. Σας θυμάμαι πολύ καλά. Άλλωστε δεν ξεχνιόνται τέτοιες ψείρες με την κρυόμπραστρη σκατόφατσα που ανάγκαζε τον ίδιο τον θείο σας να σας στέλνει διαρκώς στην τουαλέτα να καθαρίζεται τα σκατολύματά μας, που εν παρενθέσει ήταν άφθονα λόγω της παρουσίας σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ ΑΧΙ: Νά 'σαι καλά φίλε. Συμφωνώ με όλα όσα έγραψες - απ' αρχής μέχρι τέλους.

    @ locus solus: Τί κάνει ο Μπερνστάιν και η σοσιαλδημοκρατία; Χαιρετισμούς στην κυρία, στο Γιωργάκη και στον Σοσιαλισμό στις 18. Και μη με αναγκάσετε να σας πώς τα 18 γίνονται 21, γιατί μετά θα λέτε ότι χυδαιολογώ.

    @ αργύρης: Χέστηκες Αργύρη, κι η βάρκα έχει γείρει! Κι έχει γίνει και πολυκατοικία η ταβέρνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ ανώνυμος: Για να μπορείς να μιλάς για "επίπεδο", πρέπει πρώτα να μάθεις να υπογράφεις με το ονοματεπώνυμό σου. "Πήλιο Γούση" ή "Εφιάλτη Νενέκο" σε λένε και ντρέπεσαι να μας το πεις "ανώνυμε";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανθρωπος με ιδιότητες9 Δεκεμβρίου 2007 στις 3:41 μ.μ.

    Δηλαδή αν κάποιος θέλει να είναι ανώνυμος δεν μπορεί να έχει επίπεδο;
    όλοι οι επώνυμοι που λυσσάνε να βγούνε στα κανάλια έχουν επίπεδο;
    Επιτέλους ας μιλήσουν και οι ανώνυμοι. Σημασία δεν έχει ποιοι είναι, αλλά τι λένε.
    Εσείς δηλαδή επειδή υπογράφετε αποκτάτε αυτόματα και επίπεδο;
    Ο άνθρωπος χωρίς ιδιότητες΄υπογράφει επώνυμα; Ειναι όνομα αυτό δηλαδή καταχωρημένο κάπου; Σε τι διαφέρει;
    Υπογράφω και εγώ λοιπόν επωνύμως ως άνθρωπος με ιδιότητες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ Ανθρωπος Με Ιδιότητες: Το μόνο που κάνετε, αγαπητέ φίλε, (και το εννοώ το "αγαπητέ φίλε", γι' αυτό και θα σας μιλώ, παρόλο που θα σας μιλήσω λίγο σκληρά) είναι να δηλώνετε την εν γένει παχυλή σας άγνοια. Και μόνο η διατύπωσή σας "Επιτέλους ας μιλήσουν και οι ανώνυμοι" δείχνει ότι δεν έχετε πάρει χαμπάρι τί σημαίνει "ανώνυμος" στην πρόταση που χρησιμοποιείτε. Κι αν θέλετε, μάλιστα, να δεχτώ ότι δεν είναι προϊόν αγνοίας, αλλά έκφραση της ιερής σας αγανάκτησης κατά των "επωνύμων", επιτρέψτε μου, αγαπητέ φίλε, να σας πω ότι αυτό που χρησιμοποιείται στα ελληνικά των μήντια ως "επώνυμοι", στα ελληνικά των ελληνολαλούντων σημαίνει "σκουπιδαριό". Άλλο, φίλτατε, οι "επώνυμοι" και άλλο το "ονοματεπώνυμο". Προσωπικώς τυγχάνω ανώνυμος με ονοματεπώνυμο - αν σας λέει κάτι αυτό. Και δεν πρόκειται να γίνω ποτέ "επώνυμος", γιατί για τον εαυτό μου έχω επιφυλάξει καλύτερη μοίρα.
    Πάμε τώρα σε κάτι άλλο. Ο Άνθρωπος Χωρίς Ιδιότητες διαθέτει ονοματεπώνυμο και έχει ιστολόγιο με αυτό το ψευδώνυμο. Στον Ανθρωπο Χωρίς Ιδιότητες θα επιτρέπω πάντοτε να γράφει στο ιστολόγιό μου (ακόμα και αν διαφωνώ με ό,τι τυχόν γράφει), διότι γνωρίζω ποιός είναι και ποιύ είναι. Μόνο και μόνο, άλλωστε, από τη στιγμή που διάλεξε το συγκεκριμένο ψευδώνυμο μού είναι συμπαθής. Δεν θα σας πω τον ιδιαίτερο λόγο. Άμα ανοίξετε κανά βιβλίο, (ίσως) καταλάβετε γιατί το ψευδώνυμο αυτό μου είναι συμπαθές. Εννοείται ότι ελεύθερα μπορείτε να γράφετε τις όποιες απόψεις σας και εσείς στο ιστολόγιό μου, φίλτατε, αρκεί να μην είναι υβριστικές. Δεν με νοιάζει που δεν σας γνωρίζω, πέραν του ότι σέβομαι την επιλογή της ανωνυμίας / ψευδωνυμίας. Τί δεν αντέχω, καλέ μου φίλε; Δεν αντέχω τους ανώνυμους / ψευδώνυμους εξυπνακισμούς και τις ανώνυμες / ψευδώνυμες ύβρεις. Βρίσε άμα θες και βρίσε όσο θες, πές μας όμως και το ονοματάκι σου, να ξέρουμε ότι τουλάχιστον δεν κρύβεσαι πίσω από τις πυκνές κουρτίνες του "αγνώστου". Αντιλαμβάνεσθε φαντάζομαι ότι δεν αναφέρομαι σε εσάς προσωπικά, αλλά γενικώς. Και τί ωραία μαγκιά, αλήθεια, να βρίζεις ανωνύμως / ψευδωνύμως. Καθαρός κουραδομαγκισμός και φασίζουσα νοοτροπία είναι να μπαίνεις στα ιστολόγια που -έχοντάς σου εμπιστοσύνη, διότι σε θεωρούν άνθρωπο- έχουν αφήσει ελεύθερα τα σχόλια και να βρίζεις ή να κοροϊδεύεις.
    Τέλος: Αν όντως είσθε Άνθρωπος Με Ιδιότητες, δείξτε τό μας, να το διαπιστώσουμε και ημείς οι υπογράφοντες με το ονοματεπώνυμό μας και μη διαθέτοντες επίπεδο. Θα μας βοηθήσετε να αποκτήσουμε, και δη ακόμα και αν διαφωνούμε.... ακόμα και αν κονταροκτυπηθούμε. Η διαφωνία δεν με ενοχλεί καθόλου, οσοδήποτε αβυσσαλέα και αν είναι. Ο κουραδομαγκισμός, όμως, με προσβάλλει αισθητικά. Και ξέρετε κάτι; Για μένα δεν υπάρχει μεγαλύτερη και χυδαιότερη προσβολή.
    Σας χαιρετώ από καρδιάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ακριβώς επειδή δεν υπέγραψα, δεν έβρισα και κανέναν και ήμουν προσεκτικός σ' αυτό (Εντάξει ήταν λίγο επιτομητικό το τσ...τσ..., αλλά όχι και βρισιά) και ούτε είναι του χαρακτήρα μου. Όταν αποφασίσω να βρίσω όπως εσείς να είστε σίγουρος ότι θα το κάνω επωνύμως. Για την ώρα ούτε με ξέρετε ούτε σας ξέρω και δεν υπάρχει λόγος για αντιπαραθέσεις. Σας ευχαριστώ κι εγώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ ανώνυμος: Γράφετε: "Όταν αποφασίσω να βρίσω όπως εσείς να είστε σίγουρος ότι θα το κάνω επωνύμως". Ποιόν έβρισα εγώ;
    Φίλε, δεν έχω χρόνο να ασχολούμαι με παιδιακίσια καμωματάκια. Εδώ βρίσκεται το όριο της ανοχής και της ευγενείας.
    Α, ναι. Του λοιπού όλοι οι "ανώνυμοι" θα διαγράφονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή