Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018

ΠΕΝΤΕ ΛΕΞΕΙΣ


ΠΕΝΤΕ ΛΕΞΕΙΣ


Κέρκυρα
Είναι η πατρίδα που επέλεξα να έχω. Πόλη μοναδικού χαρακτήρα με ελληνικά, ιταλικά και βρετανικά στοιχεία που σμίγουν αρμονικά. Τα σπίτια του Σολωμού και του Μάντζαρου, η Ιόνιος Ακαδημία: λόγος, μουσική και επιστήμη σε ενότητα ιστορική και νεωτερική. Όλα στην Κέρκυρα έχουν χάρη: ελληνική, μεσογειακή, νότια, οικουμενική, παγκόσμια. Είμαι ευτυχής που ζω εκεί.


Μετάφραση
Έργον μεταφραστού. Μιμητική επανάληψη κειμένου εν χρόνω. Καθολικό φαινόμενο όχι μόνο του αρθρωμένου λόγου, αλλά και της εν γένει ανθρώπειας συμπεριφοράς. Λογικομαθηματική συνάρτηση με μία σταθερά (το πρωτότυπο κείμενο) και πλήθος μέγα μεταβλητών. Αλλά και η σταθερά γίνεται μεταβλητή από τη στιγμή που ερμηνεύεται υποκειμενικά. Απόλαυση, σαν να παίζεις σκάκι με λεκτικά σημεία.


Μαθητές
Ανθρώπινα όντα που μου χαρίζουν το ζην και το ευ ζην. Αιτία που νιώθω με την πάροδο των χρόνων ολοένα νεώτερος. Καλοί συνεργάτες και σκληροί αντίπαλοι ταυτόχρονα, που πρέπει να τους πείθω συνεχώς μέσα στο Πανεπιστήμιο και έξω από αυτό ότι δεν υπάρχει ούτε αυθεντία ούτε όριο στη γνώση, που είναι και η μόνη δύναμη ανατροπής που υπάρχει και την τρέμουν οι παντός είδους κρατούντες.


Ελευθερία
Η κατάληξη του «ψωμιού» και της «παιδείας». Το επιστέγασμα της γνώσης με όχημα την ανοχή του «άλλου», του «ξένου» και του «πειραματικού». Το φόβητρο και ο εχθρός των πάσης φύσεως δυναστών και εκφραστών «κατεστημένων» ιδεών και αξιών. Η πηγή τού μετά λόγου γνώσεως αντίλογου που επιτρέπει την κίνηση του πνεύματος και του σώματος. Τρέφεται με αίμα – κυριολεκτικώς και μεταφορικώς.


Ολυμπιακός
Το απόλυτο πάθος. Ό,τι συνδέει φιλάθλους στον Πειραιά, και από τον Πειραιά σε ολόκληρο τον κόσμο. Σύμπαν συναισθημάτων με ερυθρόλευκο χρώμα. Το βασίλειο της αντίφασης που χαλυβδώνει την ομολογία της πίστεως στο έμβλημα του έφηβου ολυμπιονίκη. Σαν να ακούς την ιαχή της θάλασσας. Σαν να νιώθεις ότι συνομιλείς με τον αρχιστράτηγο Γεώργιο Καραϊσκάκη. Κόκκινο και άσπρο: πάθος και αγνότητα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου