ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ ΜΟΥ ΤΟΝ ΠΑΠΑ-ΓΙΩΡΓΗ ΚΕΝΤΡΩΤΗ, ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΑ ΧΡΥΣΗ, ΤΗ ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ
Ένας από τους πλέον σεβάσμιους κληρικούς που στάθηκαν στο πηδάλιο των ενοριών της κατά Φρατσίων Εκκλησίας ήταν ο αείμνηστος πατήρ Γεώργιος Δ. Κεντρωτής ή κατά κόσμον "παπά Κοδεσποτίνης". Ο παπά Γιώργης υπήρξε μια εμβληματική μορφή των Φρατσίων και έχαιρε σεβασμού σε όλους τους χωριανούς του. Ήταν αρκετά αυστηρός στα θέματα πίστεως, άριστος γνώστης της λειτουργικής ζωής, καλλικέλαδος και καταρτισμένος θεολογικά ώστε να παρακολουθεί πνευματικά το ποίμνιό του το οποίο κρατούσε ως φυλαχτό κάθε συμβουλή του. Ο παπά Γιώργης γεννήθηκε το 1890 και ανδρώθηκε στα Φράτσια οπότε και παρακολούθησε τα εγκύκλια γράμματα. Το 1911 κατατάσσεται στο στρατό ξηράς και λαμβάνει μέρος σε όλους τους πολέμους. Τραυματίσθηκε δύο φορές σοβαρά και κατόπιν έλαβε παράσημα για τους αγώνες του ενώ ταυτόχρονα προήχθη από το βαθμό του λοχία έως τον βαθμό του υπολοχαγού. Το 1926 έλαβε τον 1ο της ιεροσύνης βαθμό υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυθήρων και Αντικυθήρων κυρού Δωροθέου Κοτταρά του μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος και λίγες μέρες αργότερα ανήλθε στον βαθμό του πρεσβυτέρου από τον ίδιο μητροπολίτη. Στις αρχές Οκτωβρίου του 1951 μετέβη στην Αθήνα λόγω ασθένειας και λίγες μέρες αργότερα εκοιμήθη στον νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" στις 6-10-1951. Την επομένη κηδεύτηκε από το τρίτο κοιμητήριο Αθηνών προεξάρχοντος του μητροπολίτου Παροναξίας Αμβροσίου του από Κυθήρων. Η ταφή του παπά Γιώργη ήταν πάνδημη αφού την παρακολούθησαν συγγενείς, φίλοι και συμπατριώτες από κάθε γωνιά του Τσιρίγου. Λίγα χρόνια αργότερα τα σεβάσμια λείψανα του γέροντα κατέφθασαν στη Φρατσιώτικη γη όπου φυλάσσονται μέχρι και σήμερα σε περίτεχνο μνημείο στο κοιμητήριο του Αγίου Δημητρίου Φρατσίων όπισθεν του ιερού βήματος του ναού κατά την ορθόδοξη παράδοση.
Ωστόσο κυρίαρχο ρόλο στην επίγεια επιτυχία του μακαριστού ιερέως έπαιξε η πρεσβυτέρα του Χρυσή το γένος Γ. Παυλάκη η οποία γεννήθηκε το 1898 στα Παυλακιάνικα Φρατσίων. Η αείμνηστη παπαδία* ήταν ένας εξαιρετικός άνθρωπος, απλοϊκή, πανέξυπνη και αεικίνητη. Παρά το γεγονός πως η μόρφωσή της ήταν μηδαμινή, η ίδια μπορούσε να διαχειριστεί καταστάσεις με τρόπο άριστο, φέρνοντας εις πέρας συνθέτες εκκρεμότητες δίχως να αποσπά την προσοχή του λειτουργού συζύγου της από το υψηλό του καθήκον. Τη 1η Ιουνίου 1968 η πρεσβυτέρα Χρυσή παρέδωσε την μακαρία ψυχή της στο Θεό και ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι για να βρεθεί πάλι κοντά στον παπά της.
Εμείς λοιπόν, οι νεότεροι Φρατσιώτες με θαυμασμό προς το μεγάλο πνευματικό έργο που άφησε ο αλησμόνητος παπά Γιώργης με την παπαδιά του τη Χρυσή, τους αφιερώνουμε αυτές τις λίγες διαδικτυακές γραμμές.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Δ. ΚΕΝΤΡΩΤΗΣ
<<ΙΕΡΕΥΣ>>
ΕΓΓΕΝ. ΤΟ ΕΤΟΣ 1890 κ ΕΚΟΙΜ. ΤΟ ΕΤΟΣ 1951
ΧΡΥΣΗ Γ. ΚΕΝΤΡΩΤΗ
<<ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΑ>>
ΕΓΓΕΝ. ΤΟ ΕΤΟΣ 1898 κ ΕΚΟΙΜ. ΤΟ ΕΤΟΣ 1968
* Παπαδία: ασφαλώς και είναι ο ρόλος της συζύγου του ιερέως αλλά κατά το κυθηραϊκό ιδίωμα πολλά ουσιαστικά τονίζονται στην παραλήγουσα κι όχι στη λήγουσα.
Υ.Γ.1 ευχαριστούμε από καρδιάς τον εγγονό τους κύριο Γεώργιο Δ. Κεντρωτή ( Yorgos Kentrotis) που πάντοτε βρίσκεται κοντά μας και με μεγάλη ευχαρίστηση και μας παραχωρεί στοιχεία και φωτογραφίες μελών της οικογένειάς του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου